Imi amintesc ca in copilarie mama obisnuia sa pastreze apa intr-un vas de cupru si ne ruga sa bem din ea abia dupa 7 sau 8 ore. Spunea ca apa pastrata intr-un recipient din cupru este extrem de sanatoasa pentru minte si corp.
Acum cand vad ca aceste obiceiuri vechi revin, imi amintesc si ma gandesc ca ar fi trebuit sa iau sfaturile mamei mai in serios.
Textele ayurvedice recomanda sa consumati apa pastrata in containere din cupru pentru ca acesta se crede ca are proprietati anti-microbiene, antioxidante, anti-cancerigene si anti-inflamatoare.
Cuprul este un mineral esential pentru trupurile noastre iar cercetarile medicale au dovedit beneficiile consumului de apa pastrata in ulcioare de cupru.
Conform unui studiu din 2012, pastrarea apei contaminate in recipiente de cupru pentru 16 ore la temperatura camerei va reduce semnificativ prezenta microbilor daunatori. Cercetatorii au dedus ca „Cuprul poate reprezenta una dintre solutii pentru purificarea de microbi a apei potabile, in special in cazul tarilor aflate in dezvoltare.”
Un alt studiu a aratat ca zonele cuprate au omorat 97% dintre bacteriile infectioase intalnite in camerele de urgenta ale spitalelor, rezultand intr-o scadere cu 40% a numarului de infectii.
In acelasi timp s-a efectuat un alt studiu interesant pentru a se verifica daca purtarea unei bratari de cupru are un efect de placebo asupra pacientilor suferinzi de artrita. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca purtarea unei astfel de bratari la inceietura mainii sau la glezna prezinta niste avantaje terapeutice.
Textele ayurvedice sugereaza faptul ca apa depozitata intr-un vas de cupru are abilitatea de a echilibra toate cele 3 doshas din corp (vata, kapha si pitta).
„Doshas” este un cuvant din sanskrita care inseamna „constitutie minte-corp” iar toate cele 3 doshas sunt prezente in fiecare celula, tesut si organ – pentru miscare, metabolism si fluiditate – fiind componente esentiale in vietile noastre.
Sadhguru, un filantropist, yoghin si ocultist a spus ca „Daca pastrati apa intr-un vas de cupru, de preferat peste noapte sau macar pentru cateva ore, apa dobandeste o anumita calitate de la cupru, ceea ce o face mult mai buna in special pentru ficat precum si pentru sanatatea si energia generala.”
Care sunt beneficiile?
Daca beti un pahar din apa tinuta intr-un vas de cupru (la temperatura camerei), pietrele la rinichi vor fi mult mai usor eliminat din tractul gastrointestinal.
Cuprul este un tonic benefic pentru ficat, splina si sistemul limfatic.
Ajuta la pastrarea sanatatii digestive.
Stimuleaza functiile creierului.
Ajuta la productia de melanina (ce determina pigmentatia ochilor, parului si pielii) din corp.
Distruge bacteriile daunatoare din apa.
Regleaza functiile glandei tiroide
Amelioreaza durerile cauzate de incheieturile inflamate, precum in cazul artritei.
Incetineste imbatranirea.
Ajuta la reglarea presiunii arteriale, a ritmului cardiac si scade nivelul de colesterol si de trigliceride.
Grabeste vindecarea ranilor.
Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti apa intr-un ulcior, sa o pastrati acolo peste noapte si sa beti apa incarcata pozitiv dimineata devreme sau de 2-3 ori de-a lungul zilei – astfel veti reusi sa profitati din plin de beneficii.
Nu puneti apa la frigider. Spalati ulciorul de cupru in mod regulat cu zeama de lamaie proaspata sau cu o pasta formata din sare si tamarin.
In aceasta era moderna in care traim, alegem confortul in locul unui stil de viata sanatos – continuand sa bem apa imbuteliata, nu vom afecta mediul intr-un mod negativ, dar suntem expusi unor riscuri in ceea ce priveste sanatatea.
Nu este mai bine sa puneti in aplicare aceasta practica veche?
(Intotdeauna sa va documentati inainte de a incepe un obicei nou. Totusi, nu exagerati in acest proces…)
Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece am invatat multe lucruri noi despre randunica si habitatul sau natural. Este impresionant cum aceasta pasare mica poate parcurge distante atat de mari si cum isi construieste cu grija cuibul pentru a-si creste puii.
Articolul este foarte interesant si mi-a deschis ochii asupra problemelor cu care se confrunta pasarea randunica in zilele noastre. Este important sa constientizam impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator si sa luam masuri pentru a proteja aceasta specie vulnerabila.