Este deja cunoscut si nu poate surprinde pe nimeni faptul ca produsele organice sunt mult mai sanatoase si mult mai eficiente decat cele obtinute din ingrediente sintetice. Totusi care sunt motivele pentru care o persoana prefera cosmeticele sintetice? Este adevarat ca produsele bio sunt un pic mai scumpe, insa riscurile folosirii lor sunt minime.


Pretul mai redus al produselor conventionale, regasite din abundenta pe rafturile din supermarket, este justificat de ingredientele ieftine din compozitie, usor de fabricat si de vandut.

Cu totii stim ca pentru producerea lor se folosesc multe substante create pe cale chimica, de multe ori toxice pentru organism.

Sa nu uitam ca pielea noastra absorbe foarte usor toate substantele cu care intra in contact. Poate ca pentru multe dintre noi ar fi ultima alegere, insa exista situatii cand produsele organice nu sunt doar un capriciu, ci devin o necesitate.

Produse bio accesibile tuturor

Produsele organice sunt preparate din ingrediente vegetale rare, prin tehnologii sigure si complexe. Beneficiile rezultate in urma folosirii lor compenseaza insa din plin diferenta de pret pe care o platim in plus.

V-am pregatit o lista cu produse bio, naturale cu un pret apropiat sau chiar mai mic decat al produselor conventionale, insa de o calitate incontestabila:

1. Untul de shea

Cel mai puternic hidratant natural pentru piele este untul de shea. Untul de shea organic nerafinat este alternativa 100% naturala pentru pielea uscata, la un pret care incepe de la 19 lei pentru 100g (cantitate suficienta pentru cel putin 2-3 luni).

Acest balsam de infrumusetare este folosit in mod traditional pentru a reduce ridurile fine sau de expresie, precum si pentru a diminua iritatiile pielii provocate de psoriazis, eczeme, arsuri solare, intepaturi de insecte sau alte afectiuni cutanate.

Contribuie la ameliorarea vergeturile, stimuleaza regenerarea celulara si este considerat cel mai bun antidot natural impotriva imbatranirii pielii.

2. Detergentul bio de rufe

Daca facem un calcul simplu, un detergent bio costa in jur de 49lei/50 spalari, in medie rezultand cam 1 leu/spalare (cost pentru o masina de spalat plina). In schimb, un detergent conventional de la supermarket, de calitate medie sau buna, costa intre 1,2 lei si 1,5 lei/spalare.

Pretul nu este singurul avantaj al detergentilor bio de rufe, ci si faptul ca sunt foarte eficienti, nu usuca pielea si nu provoaca alergii. Chiar si dupa clatire detergentii de rufe chimici lasa reziduuri pe haine, substante care patrund usor in pielea noastra sau care pot fi inhalate.

Efectele negative ale chimicalelor din detergenti variaza de la iritatii ale epidermei sau ale ochilor, pana la probleme de sanatate mult mai grave precum tulburari endocrine, unele ingrediente fiind considerate potentiale substante cancerigene.

Sanatatea noastra este in siguranta cu detergentii bio! Acestia curata hainele cu ajutorul unor ingrediente naturale, provenite din plante (de exemplu, tensida de cocos sau alte substante naturale care actioneaza precum sapunul) si sunt biodegradabili, fara impact negativ asupra mediului.

3. Uleiul de argan

Numit si „aurul verde al desertului” sau „elixirul tineretii”, uleiul de argan este un adevarat aliat al frumusetii. Cu beneficii majore pentru ingrijirea pielii, parului si unghiilor, acest ulei nu ar trebui sa lipseasca din programul tau de ingrijire personala.

Este uleiul cosmetic cu cea mai mare concentratie de antioxidanti si cu cele mai spectaculoase efecte antirid. Bogat in acizi grasi nesaturati si continand o cantitate mare de acid linoleic, uleiul de argan regenereaza tenul si este un bun corector al carentelor de acizi grasi din piele, atat de important in intarzierea imbatranirii.

Eficienta uleiului de argan este uimitoare. Folosit cu regularitate inlocuieste cu succes cele mai scumpe tratamente antirid!

4. Absorbantele din bumbac organic

Te-ai intrebat vreodata ce contin absorbantele sau tampoanele pe care le folosesti si ce impact au asupra sanatatii tale? Iata de ce ar trebui sa inlocuiesti absorbantele obisnute cu cele organice:

– Pentru stropirea recoltelor de bumbac obisnuit sunt folosite anual tone de pesticide si ierbicide, chimicalele ajungand astfel si in produse: absorbante, tampoane, etc.
– Efectele dioxinei asupra sanatatii feminine nu sunt de neglijat: dioxina este un compus derivat din procesul de inalbire cu clor folosit pentru a obtine albul imaculat al absorbantelor. Dioxina este daunatoare chiar si in cantitati mici, fiind cunoscuta drept o substanta cancerigena.
– Absorbantele obisnuite contin poliester, o fibra sintetica care poate provoca iritatii si alergii.
– Absorbantele, protej-slipurile, tampoanele interne conventionale contin poliacrilat, un compus obtinut din acid acrilic si hidroxid de sodiu (soda caustica). Rolul lui este de a creste capacitatea de absorbtie a produselor. Vaporii eliberati de particulele saturate din poliacrilat (super absorbant) cauzeaza iritarea pielii.

Absorbantelor si tampoanelor din bumbac organic, cultivat in mod ecologic, elimina expunerea la toate aceste substante chimice. Un pachet cu 14 absorbante bio costa in jur de 20 de lei. Pretul este justificat avand in vedere beneficiile pentru sanatatea intima.

5. Vopselele de par naturale

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania atentioneaza ca 69% dintre vopselele pentru colorarea parului ar trebui retrase urgent de la comercializare, deoarece contin un ingredient periculos, interzis in Uniunea Europeana si in alte state extracomunitare.

Cercetarile au fost facute in cadrul campaniei nationale de informare care a fost lansata sub denumirea „S.O.S – produsele cosmetice si de ingrijire personala”, se arata intr-un comunicat remis 22 februarie 2016 Ziare.com.

Specialistii spun ca para-fenilendiamina este cel mai periculos ingredient din compozitia vopselelor de par, el regasindu-se in mai mult de jumatate dintre produsele de acest tip de pe piata, adica in 69% dintre acestea.

„Pielea poate deveni rosie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzatie de arsura si mancarime. Reactiile alergice pot include si dificultati in respiratie, care pot deveni fatale.

Efectele pe termen lung ale expunerii la aceasta substanta chimica includ astm, limfom non-Hodgkins si lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de san, uterin si vezica urinara”, se arata in comunicatul citat.

Un alt ingredient periculos este amoniacul, care se regaseste in 75% dintre produsele analizate si este iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator, putand cauza astm si dificultati in respiratie, se mai arata in comunicatul APC.

De asemenea, in 77% dintre produsele analizate au fost gasite dioxane (ingrediente cu terminatiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) „un puternic perturbator hormonal, care altereaza structura pielii permitand patrunderea chimicalelor in straturile profunde ale pielii”.

Asa ca nu te lasa pacalita de pachetele colorate. Citeste cu atentie etichetele, informeaza-te despre ingrediente, foloseste numai produse de origine cunoscuta, organice, naturale. In acest sens, vopselele de par naturale Khadi pe baza de henna sunt solutia perfecta pentru un par sanatos. De asemenea, pot fi achizitonate la un pret accesibil incepand de la 37 de lei/cutie.

Henna (Lawsonia Inermis – o planta originara din India) este un colorant vegetal natural, fiind una dintre cele mai vechi surse de produse cosmetice din lume.

Pe langa faptul ca este o vopsea naturala 100%, vopseaua cu henna Khadi pot fi considerata un adevarat tratament pentru par: ii confera volum, il face foarte placut la atingere, il protejeaza de soare, opreste caderea acestuia, contribuie la indepartarea matretii si la echilibrarea secretiei de sebum.

6. Piatra de alaun

Putini dintre noi cunoastem beneficiile si efectele minunate ale pietrei de alaun asupra sanatatii pielii. Piatra de alaun are diverse intrebuintari.

Poate fi utilizata ca deodorant, ca after-shave, previne cresterea parului sub piele, opreste sangerarile de la taieturile ce pot aparea dupa ras sau epilat, trateaza acneea, calmeaza iritatiile produse de intepaturile de insecte.

Folosita ca deodorant are efect antibacterian, formeaza o pelicula fina, sarata, usor alcalina, prevenind dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosurile neplacute. Este 100% naturala, se consuma greu si cea de 120g costa in jur de 16 lei.

7. Indulcitorii naturali

Din fericire, zaharul are cateva alternative naturale foarte bune si mult mai sanatoase. Inlocuieste-l cu indulcitori bio naturali, prietenosi cu organismul, bine tolerati si care au in functie de tipul lor, fie foarte putine calorii, fie mult mai putine decat zaharul.

Indulcitorii Stevielle realizati pe baza de stevie sunt 100% naturali, sanatosi, ideali pentru a inlocui zaharul si indulcitorii artificiali din alimentatie.

In plus, sunt siguri chiar si pentru persoanele cu diabet. Cateva picaturi de Stevielle indulcesc apa, ceaiul, cafeaua, iaurtul, cremele, orezul cu lapte si alte bauturi sau mancare, fara sa aduca calorii sau zaharuri.

Spune adio efectelor adverse ale zaharului procesat, o placere atat de dulce pe moment, insa cu atat de multe efecte nocive pentru organismul uman!

8. Cosmeticele pentru bebelusi

Pielea bebelusului… matasoasa, dulce, catifelata, pura. Dar si fragila! Bebelusii si copii necesita o ingrijire adecvata. Pielea lor este atat de subtire, fina si sensibila incat absoarbe rapid substantele nocive din jur. Un motiv in plus pentru a-i ingriji cu cea mai mare atentie!

De aceea, un produs organic, care contine numai ingrediente naturale este de departe mult mai bland si mai bun pentru pielea unui copil si niciodata nu ii va putea provoca probleme de sanatate.

Fie ca vorbim despre produse zilnice pentru corp, pentru ingrijirea zonelor sensibile sau pentru baie, este necesar ca ele sa fie sigure: potrivite pentru pielea sensibila si fara alcool, parfumuri sintetice sau detergenti, factori extrem de alergeni.

2 thoughts on “8 produse bio care merita folosite, chiar daca nu esti consumator bio

  1. Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece mi-a oferit o mai buna intelegere a subiectului tratat. Am gasit informatiile prezentate foarte utile si cred ca vor fi de ajutor altor cititori interesati de acest domeniu. Recomand cu incredere lectura acestui articol.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva ampla asupra subiectului abordat. Mi-a placut modul in care autorul a structurat informatiile si a prezentat argumentele sale. Sunt de acord cu ideile expuse si consider ca ar trebui sa fie mai multe discutii pe aceasta tema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *