Foarte multe persoane adora zaharul, iar tu esti, probabil, una dintre ele. De fapt, simti ca trebuie sa consumi ceva dulce dupa fiecare masa. Insa, nu numai ca zaharul va da dependenta, dar consumul excesiv iti va pune in pericol sanatatea si corpul. Stiind acest lucru, poate ar fi bine sa scapi de obicei si sa elimini astfel de calorii goale din dieta.

Chiar daca te gandesti ca iti va fi foarte dificil sa treci prin asta, metodele urmatoare te vor ajuta sa te gandesti de doua ori inainte de a manca un baton de ciocolata:

1. Cunoaste-ti inamicul

Probabil ti se pare foarte plictisitor sa stai si sa citesti recomandarile nutritionale, in special cand se pune problema obezitatii. Chiar daca nu ai ajuns la o greutate atat de mare, este important sa stii cum sa mananci sanatos. Daca ai afla cat de mult zahar contin gustarile tale preferate, in mod cert, ai manca altceva.

Din pacate, producatorii de ciocolata sau de alte produse similare evita sa ofere astfel de informatii publicului. Pana la urma, acest lucru s-ar traduce prin pierderea clientilor si a profiturilor. Insa, in calitate de consumator, primul pas pentru a-ti controla pofta de dulciuri ar fi sa realizezi daca ai, intr-adevar, o dependenta de zahar sau este doar o problema de autocontrol. Mereu ar trebui sa pornesti din punctul in care realizezi si recunosti ca ai o dependenta.

2. Nu mai consuma bauturi dulci

Se spune ca persoanele normale consuma aproape 70 000 de calorii in fiecare an prin intermediul zaharului lichid. Aceasta valoare este echivalenta unei greutati de 40 kg, iar tu stii ca astfel de numere sunt infricosatoare, in special daca prezinti riscul de a dezvolta diabet. Acelasi lucru se aplica si in cazul celor care vor sa elimine grasimea din zona abdomenului. In loc sa consumi bauturi pline de zahar, care nu contin fibre, bea apa. Daca ti se pare prea plictisitoare, poti alege apa minerala, cafea sau ceai – variantele neindulcite. Incearca sa te lasi complet de bauturi dulci pentru 2 saptamani si vei fi surprins/a de rezultate.

3. Elimina din dieta alimentele junk-food pline de zahar

Ciocolata, fursecurile, inghetata si prajiturile sunt atat de bune, incat, probabil, iti este foarte greu sa te opresti doar la o portie. Insa, ar fi cazul sa faci asta, pentru ca astfel de produse sunt facute in proportie de aprox. 80% din zahar. In locul alimentelor procesate, timp de 2 saptamani, incearca sa mananci doar alimente proaspete. Partea cea mai grea va fi sa le elimini complet din dieta; deci, in loc sa nu le mai mananci deloc, la inceput, alege un produs caruia nu ii poti rezista. De fiecare data cand simti ca trebuie sa mananci ceva dulce, ai putea alege un fruct.

4. Scade consumul de alimente rafinate

Daca ai reusit sa indeplinesti cele 3 reguli de mai sus, ar trebui sa fii multumit/a de tine. Probabil ai observat ca ai scapat deja de o mare parte din grasimea corporala. Urmatoarea faza a procesului ar fi sa iti reduci consumul de carbohidrati simpli sau alimente rafinate, precum pastele, biscuitii sau painea alba. Repeta pasul 3, in care se recomanda sa iti scazi gradual consumul in decursul a 2 saptamani. Nu trebuie sa le elimini complet din dieta; ai putea pur si simplu sa iti reduci portiile normale.

5. Nu trebuie sa te lasi inselat/a de produsele „fara zahar”

Unele dintre produsele fara zahar de pe piata actuala ar putea ascunde zaharuri prin ingredientele din care sunt facute. Astfel de ingrediente sunt mascate sub alte denumiri, deci, consumatorilor naivi le va fi ascuns faptul ca vor consuma in continuare zahar. De asemenea, exista unele produse in care au fost folositi carbohidrati simpli in locul zaharurilor, dar acestia nu vor face o diferenta prea mare, din moment ce carbohidratii simpli se comporta la fel precum zaharul in momentul in care sunt consumati.

6. Mentine-ti motivatia

Ar trebui sa realizezi foarte bine momentele in care incepi sa ai pofte. Nu ar trebui sa iti fie teama sa iti satisfaci placerile din cand in cand, dar trebuie sa te asiguri ca nu te inclini inspre limitele dependentei. Aminteste-ti ca zaharul este o toxina capabila sa se raspandeasca extrem de usor si poate contribui la dezvoltarea mai multor forme de boli, inclusiv cancer, depresie, boala Alzheimer, osteoporoza, artrita, probleme cardiace si, bineinteles, diabet. Daca simti ca ai vrea sa mananci o gustare dulce, cauta intotdeauna fructe. Vestea buna este ca, imediat ce ai scapat de dependenta de zahar, vei realiza cat de dulci si satisfacatoare sunt fructele.

Viata fara zahar nu este la fel de grea pe cat ai crede. Odata ce realizezi pericolele pentru sanatate asociate consumului excesiv de alimente si de bauturi cu continut de zahar, vei gasi puterea de a stopa poftele pentru dulciurile care nu iti vor face niciun bine.

4 thoughts on “Cum iti poti stapani in mod eficient pofta de dulciuri

  1. Imi place mult fotografia din articol care surprinde o randunica intr-un zbor elegant. Este o imagine frumoasa care reflecta gratia si agilitatea acestor pasari minunate.

  2. Sunt uimit de viteza cu care zboara randunicile si de abilitatea lor de a prinde insecte in aer. Este incredibil cum pot manevra atat de rapid si precis in timp ce se hranesc in zbor.

  3. Ma bucur sa aflu ca randunica este o pasare migratoare atat de puternica si rezistenta. Este fascinant sa citesc despre calatoriile lor lungi si despre capacitatea lor de a se adapta la diferite medii.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ, am aflat multe lucruri noi despre randunici citindu-l. Mi-a placut modul in care au fost prezentate informatiile si am ramas impresionat de frumusetea acestor pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *