
Cultivat initial in Marea Mediterana si Orientul Mijlociu, nautul si-a raspandit influenta culinara in intreaga lume. Desi cel mai comun tip de naut este rotund si bej, alte soiuri pot fi negru, verde si rosu.
Ca si alte leguminoase, cum ar fi fasolea, mazarea si lintea, nautul este bogat in fibre si proteine si contine cateva vitamine si minerale esentiale.
Ca sursa bogata de vitamine, minerale si fibre, nautul poate oferi o varietate de beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei, mentinerea unei greutati sanatoase si reducerea riscului de aparitie a mai multor boli.
In plus, leguminoasele sunt bogate in proteine, ceea ce il face un excelent inlocuitor de carne in dietele vegetariene si vegane.
Retete pe baza naut
Iata o reteta cu naut pe care o poate prepara oricine.
Supa crema cu naut
Ingrediente:
• 200 gr naut
• 1 ½ l apa
• 1 lingura smantana
• 1 varf praf de usturoi
• 1 praf nucsoara
• 1 varf de ardei iute rosu
• 2 linguri ulei de masline
• 3 linguri suc de lamaie
• Marar, patrunjel.
Nautul (200 g) se inmoaie peste noapte in apa rece. Scurge apa a doua zi. Se toarna apa rece (1 1/2 litri) si se fierbe pana cand se inmoaie complet.
Se scoate apoi cu o lingura cu fanta si se paseaza cu putin bulion, ulei de masline (2 linguri) si smantana (1 lingurita). Piureul rezultat se intoarce in bulion, care se lasa la fiert 5 minute impreuna cu condimentele. Supa se serveste cu marar tocat marunt, patrunjel si zeama de lamaie.
Mancare de naut
…
Citeste continuarea aici: Nautul – cum se prepara, retete si beneficii