Pe langa activitatea fizica si odihna, nutritia reprezinta o alta componenta vitala din ansamblul nevoilor umane. Pentru a supravietui in decursul timpului, omul va trebui sa isi adapteze bazele alimentatiei.
In mare parte, nutritia bebelusilor va fi formata din alimente moi, nu tari, in timp ce dieta specifica adolescentilor va include alimente grase si uleioase.
In cazul populatiei varstnice, una dintre sub-populatiile vulnerabile in fata diferitelor stadii de dezvoltare, un regim alimentar adecvat ar trebui sa devina o prioritate.
Alimentatia sanatoasa devine avantajoasa pentru adultii de peste 50 de ani din mai multe puncte de vedere. Conform Help Guide, o dieta echilibrata imbunatateste acuitatea mentala, sustine rezistenta in fata bolilor si maladiilor, mareste nivelul de energie, scade timpul necesar recuperarii si ajuta la gestiunea unor probleme de sanatate pe termen lung.
In plus, alimentatia sanatoasa va mentine bunastarea persoanei si ii va asigura un echilibru emotional. Odata cu inaintarea in varsta, corpul, mintea si sufletul unei persoane vor fi hranite prin intermediul unui plan alimentar corect.
De fapt, astfel de obiceiuri ii vor permite persoanei sa se bucure de o viata mai lunga si de vigurozitate, sa aiba o minte mai agera si sa se simta mai bine.
Conform Milk, persoanele varstnice ar trebui sa urmeze principiile cheie ale unei diete echilibrate si sanatoase, urmand exemplul dietei adoptate de adultii mai tineri. Alimentele recomandate ar fi cartofii si painea pentru a obtine carbohidrati.
Pentru proteine, persoanele in varsta ar trebui sa consume branza, lapte, iaurt, dar si vita, porc, miel, pui, linte, peste, fasole sau oua.
Sursele vegetale si fructele ar trebui sa includa mere, portocale, banane, mazare, rosii si morcovi. Apoi, chips-urile, dulciurile, bauturile acidulate, margarina, untul, biscuitii si prajiturile pot fi surse alimentare de grasimi si cantitati minime de zahar.
Cu toate ca valorile scazute de amidon si cantitatile mici de grasimi sau zaharuri nu vor impune un risc semnificativ in cazul varstnicilor, o dieta bogata in fibre si saracacioasa in grasimi ar fi mai potrivita acestora, in special in cazul celor care sufera de infectii recurente, celor care nu au apetit sau celor care au o stare generala de sanatate mai precara.
Chiar si gustarile ar trebui incluse in planul alimentar al unei persoane in varsta, mai ales daca aceasta nu este dispusa sa consume mese complete.
Acizii grasi omega-3 si calciul sunt nutrienti vitali in dieta unei persoane varstnice. Conform Aging Care, s-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 participa la scaderea inflamatiilor, care pot cauza afectiuni precum artrita, bolile cardiace sau cancer.
Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in semintele sau in uleiul de in, in uleiul de rapita, in nuci, oua, >unt de arahide, somon, ton si multe altele.
Aceste surse nutritive ar trebui incluse in dieta de cel putin 2 ori pe saptamana, dar este indicat sa incercam si suplimentarea lor; insa, depasirea valorilor recomandate devine o problema ce ar trebui discutata cu un medic specialist.
Pe de alta parte, calciul este un nutrient vital pentru persoanele in varsta, deoarece ajuta la mentinerea tesuturilor osoase si la reducerea tensiunii arteriale. Datorita acestor proprietati, calciul poate eradica pericolele create de osteoporoza, artrita si hipertensiune.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, adultii de peste 50 de ani ar trebui sa aiba un aport de cel putin 1200 miligrame de calciu in fiecare zi. Aceasta valoare poate fi atinsa prin 4 pahare de suc de portocale sau de lapte, indiferent daca acesta contine sau nu lactoza, respectiv lapte de soia sau de migdale.
Calciul ce va fi absorbit in oase poate fi obtinut si prin intermediul vegetalelor cu frunze verzi, precum napul sau varza. Persoana in cauza ar trebui sa faca o vizita la medic pentru a afla daca are nevoie de suplimente de calciu sau nu.
Controlul greutatii este un aspect esential pentru sanatatea indivizilor varstnici. Conform NIH Senior Health, consumul unor valori adecvate de calorii pentru nivelul de activitate fizica al individului va facilita controlul greutatii sale, din moment ce obezitatea poate reprezenta o problema grava in cazul unor persoane cu o varsta mai inaintata.
Obezitatea sau excesul de greutate maresc riscul dezvoltarii mai multor tipuri de afectiuni medicale, precum cele care afecteaza articulatiile, diabetul de tip 2 sau problemele cardiace.
Avand in vedere faptul ca populatia varstnica reprezinta una dintre cele mai vulnerabile verigi in fata timpului, promovarea unui stil de viata sanatos si preventia bolilor reprezinta teluri ce pot fi atinse cu ajutorul unei diete echilibrate, cu conditia sa fie acompaniata de exercitii regulate si de un program corect de odihna/somn.
Consider ca acest articol ar trebui distribuit cat mai multor persoane pentru a creste nivelul de constientizare asupra subiectului abordat. Este responsabilitatea noastra sa ne informam si sa actionam in consecinta.
Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol pentru ca mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum. Este important sa fim informati si constienti de problemele cu care ne confruntam.
Sunt de acord cu punctele de vedere expuse in articol, care sunt sustinute de dovezi solide si studii relevante. Este important sa discutam despre acest subiect si sa constientizam impactul pe care il are asupra societatii noastre.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului tratat. Mi-a placut modul in care autorul a abordat tema si a prezentat argumentele sale.