Repere turistice Brebu

Brebu in intregul lui este un loc de odihna, un asamblu estetic natural.

Pe langa Cheia Brebului, Barajul Paltinu, Muntii Memernic, Barbes si culmile ce coboara din ei, teritoriul comunei Brebu include si alte adevarate monumente ale naturii:

  • Lacul Brebu este lacul ce se gaseste in centrul comunei, in spatele Manastirii si al fostului palat domnesc, ridicate de Matei Basarab la 1654, palat in care astazi se gaseste Muzeul de arta; Lacul a aparut prin scufundare, probabil dupa 1644 si este cuibarit intr-o depresiune format prin dizolvarea gipsului, cum sustin geologii sau poate a sarii.
  • Parcul Brebu este plasat pe latura de sud-est a lacului si a fost amenajat in jurul anului 1900 de Eforia Spitalelor Civile, devenita propietara a domeniilor manastirii. Parcul cuprinde conifere si foioase pe malul lacului si pomi fructiferi spre Manastire si Sat.
  • Izvoul Baile Brebu – Izvorul de apa minerala numit si “La Saramura”, care a alimentat stabilimentul balnear Brebu, este plasat sub Plaiu Tranzilor, ce coboara din culmea Pietricelei, pe partea stanga a Lupei, in dreptul varsarii Valcelei Purcarului. Astazi Izvorul este aproape in Vadul Lupei. Apa izvorului este sarata si usor alcalina, sulfuroasa, cabogazoasa si sulfatata.
  • Valea Maluroasei – Maluroasa este paraul ce izvoreste de sub o sea a culmei pietricelei si se varsa in Lupa. Bazinul acestui rau, Valea Maluroasei, este orientat spre sud-vest, cu deschidere la vest (varsarea in Lupa), unde este inchis de Platoul Breban. Valea este un fund de caldare, o depresiune, bine adapostita de vanturi si insorita, ceea ce ii asigura un microclimat placut. Culmile ce o inconjoara, cheile de la intrare, poienile, izvoarele cu apa dulce si sarata adauga climei placute un peisaj frumos.
  • Valea Lupei – Apa Lupei, Lupoaica sau Valea Lupei, este principalul afluient al Doftanei in partea sa inferioara. Bazinul este prins intre hotarele Brebului si cuprinde cea mai mare parte a teritoriului acestuia.

Pentru amatorii de drumetii cu bicicleta, un traseu indragit de aceasta categorie de turisti este si BREBU – PIETRICEAUA – ALUNIS – COSMINA DE SUS – BUSTENARI – TELEGA – BREBU.

Turisti, cu dragoste mai mare de munte si conditie fizica, pot alege traseele marcate, care pleaca de la Barajul Paltinul catre Varful Cazacu, Muntii Baiului sau Pasul Predelus.

Alte trasee :
– Fiind in apropierea Muntilor Grohotis, spre Cota 1012 si Paltinetu 1318 m
– De la Barajul Paltinul – lacul Paltinoasa pleaca alte trasee marcate catre Varful Cazacu, Muntii Baiului sau Pasul Predelus 1295m.

Poate va mai intereseaza si: , , , , ,